×
Muizen in nest

Muizennest

Muizen zijn gelukkig als ze een beschutte plek hebben gevonden, een aangename temperatuur om zich heen hebben en elke dag een beetje eten kunnen vinden. Niet heel gek dat ze vaak kiezen om hun nest in een woning te maken. Wij zijn daar echter iets minder blij mee. Als muizen zich op een plek fijn voelen, vermenigvuldigen ze zich nog sneller. Niet heel fijn dus als er een muizennest in jouw woning bevindt.

Plek van het nest

Zodra muizen jouw woning hebben uitgekozen, gaan ze op zoek naar een ideale plek voor hun nest. Aan welke eisen moet een locatie voldoen, voor de perfecte plek van een muizennest?

  • Het moet een beschutte plek zijn, zodat ze niet gestoord worden.
  • Het is ideaal als de beschutte plek zich bevindt in de buurt van een voedselbron.
  • Als de beschutte plek dan ook nog eens lekker warm aanvoelt, is het de perfecte plek voor een nest.

Muizennesten vinden wij vaak achter een koelkast, in een keukenkastje of tussen de spouwmuur.

Het voedsel in de buurt van het nest

Een muis heeft niet veel voedsel nodig op een dag, ondanks dat kan het kleine knaagdier niet zonder eten. Het beestje is wel in staat om een periode zonder vocht te overleven. Als muizen een paar dagen geen drinken vinden, is het voor een muis geen reden om het nest te verlaten. Vaak halen ze al voldoende vocht uit het voedsel wat ze eten. Qua voedsel zijn muizen eigenlijk alleseters, zo houden ze van granen en pinda’s. Grote hoeveelheden eten doen ze niet, een paar kruimels al zorgen voor de aanwezigheid van muizen.

Waar bestaat een muizennest uit?

Mensen treffen vaak muizen aan in de oud papier bak. Muizen maken namelijk een nest van papier. Ze plakken het papier aan elkaar en zo ontstaat er een nest voor alle jongen. Zie jij dus muizen bij het oud papier? Of zie je restjes papier ergens in huis liggen? Wees dan gewaarschuwd.

Maak je huis onaantrekkelijk voor muizen

Het is niet realistisch om te zeggen dat je nooit kruimels in de keuken achter moet laten. Uiteraard valt er wel een keer een broodkruimel op de keukenvloer. Hoe zorg je er verder voor dat je geen muizen aantrekt in je woning?

  • Bewaar je eigen voedselvoorraad en die van jouw huisdieren in glazen of stevig plastic bakken. Muizen knagen makkelijk door zacht plastic en karton heen.
  • Stop afvalzakken in afgesloten containers. Het liefst met een zwaar sluitende klep.
  • Zorg ervoor dat je vooral de keuken goed schoonhoudt. Kijk ook vooral eens onder de oven en onder de koelkast.

Last van een muizennest?

Als je last hebt van een muizennest in huis, dan is het zelf bestrijden hiervan vaak onmogelijk. Muizen planten zich ontzettend snel voort. De kans dat er al snel meerdere muizen in jouw huis zitten is dus vrij groot. De bestrijdingsmiddelen die te koop zijn voor particuliere zijn niet effectief voor het bestrijden van meerdere muizen. Laat het bestrijden van een muizennest dan ook over aan professionele ongediertebestrijders.