×
Muizenkeutels

Muizenkeutels herkennen

Muizenkeutels herkennen is vaak nog een moeilijke opgave. Muizen zijn vooral ’s nachts actief. Het is dus moeilijk om er zeker van te zijn of er daadwerkelijk muizen in huis zijn. Door te letten op muizenkeutels, kun je hier wel zeker van zijn. Een muis legt gemiddeld zeventig keutels per dag. Vaak zitten muizen op zolder, in kruipruimtes, spouwmuren, in de loze ruimte van een plafond of onder en achter keukenkastjes en ovens. Deze plekken maken het ook lastig om poep van muizen te ontdekken. Een muizenkeutel zit boordevol bacteriën. Muizen kunnen daarbij ook gevaarlijk voor de gezondheid zijn, omdat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Daarnaast verspreiden de uitwerpselen een vieze lucht.

Hoe ziet een muizenkeutel er nou eigenlijk uit?

De muizenkeutels herkennen is een van de belangrijkste eerste stappen! De keutels hebben iets weg van een hagelslag: zwart-bruin en gemiddeld een dikte van 2 millimeter en een lengte van 5 millimeter. De lucht van urine doet denken aan gedroogd stro in combinatie met een zure lucht. Naarmate de lucht sterker wordt, ben je in de buurt van het nest, of het is een teken dat je een grote hoeveelheid muizen in je huis hebt wonen.

Muizenkeutels

Op welke plekken kan ik muizenkeutels aantreffen?

Nu we weten hoe we muizenkeutels herkennen, is het belangrijk om te weten waar de keutels grotendeels liggen. Uitwerpselen van muizen kunnen op verschillende plekken voorkomen. Doordat muizen zachte skeletten hebben kunnen ze door de kleinste gaatjes naar binnen en zich zo verplaatsen door het hele huis. Er zijn wel een aantal plekken waar muizen het liefst zitten:

 • in de schuur;
 • achter keukenkastjes;
 • achter plinten;
 • in kruipruimtes;
 • op zolder;
 • achter spouwmuren.

Muizenpoep in keukenkastje

In de schuur is een muis waarschijnlijk niet heel hinderlijk, maar muizen in huis kunnen wel veel overlast veroorzaken. Eigenlijk zoals het gezegde al zegt, ‘als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’, kunnen muizen helemaal hun gang gaan als wij van huis zijn. Muizenkeutels in bed, in keukenkastjes, op tafel en op de vloer kunnen dan zeker ook voorkomen. Muizenkeutels langs een plint komt ook vaak voor. Doordat dit een rechte lijn is, geeft dit de muis herkenbaarheid en kan hij op deze manier zijn holletje terugvinden.

Hoe kan ik muziekkeutels op een veilige manier verwijderen?

Net zoals muizen zelf, zijn de keutels een bron van bacteriën. Bij direct contact kan de kans op besmetting van virussen, infecties, maagklachten en de ziekte van Weil voorkomen. Als je de muizenkeutels zelf wilt weghalen, zorg dan ten alle tijden voor een goede bescherming.

 1.  Draag weggooi-handschoenen
 2.  Draag een stofmasker/mondkapje
 3.  Gebruik geen stofzuiger of bezem
 4.  Gooi de keutels in een afgesloten zak buiten weg
 5.  Ontsmet jezelf en de plek waar de keutels lagen

Gebruik geen stofzuiger of bezem? Door het gebruik van een stofzuiger of bezem ben je eigenlijk de bacteriën alleen maar aan het verplaatsen. Misschien vergeet je meteen de stofzuiger zak te legen/weg te gooien en maak je de borstel van de bezem niet schoon. Dan verspreidt je de bacteriën zonder dat je het door hebt. De keutels zijn gemakkelijk op te pakken als je beschermende handschoenen draagt, die je naderhand weg kan gooien.

Hoe kan ik muizen en muizenkeutels voorkomen?

Muizen planten zich razend snel voort, het is in no-time een hele familie. De anti-muizen middelen die particulieren kunnen kopen zijn vaak te zwak of bouwen zelfs een resistentie op bij muizen. In veel gevallen is de enige oplossing om een gecertificeerde professional te laten langskomen.

Deze adviseert je over preventieve maatregelen, zorgt voor het juiste type gif en na enige tijd is het vrijwel gegarandeerd dat je van de muizenplaag bent verlost!