×
Muis buiten

Muizenoverlast

Muizenoverlast is erg vervelend, maar je bent niet de enige. Steeds meer mensen hebben last van muizen. Hoe komt het dat muizenoverlast zich lijkt te vergroten? Dit komt vooral door het veranderende klimaat, de infrastructuur en omdat wij onbewust voedsel aan muizen geven. In en rondom ons huis is veel eten te vinden voor muizen. Niet heel raar dat we met overlast te maken hebben. Over gaan op een muizenbestrijding is al snel noodzakelijk.

Muizenoverlast brengt risico’s met zich mee

Muizen zijn echte ziekteverspreiders. Dit doen zij met hun uitwerpselen, of door te bijten. Daarnaast knagen zij aan meubels, elektrische kabels en voorraden en kunnen zelfs zorgen voor psychologische schade. Het is dus heel onverstandig om muizenoverlast voor lief te nemen.

Materiële schade door muizen

Muizen zijn knaagdieren. Ze knagen enorm veel om hun tanden in een gezonde conditie te houden. Waar knagen ze aan?

  • Meubels, zoals jouw houten stoelen.
  • Elektriciteitskabels, bijvoorbeeld in de meterkast
  • Voorraden, denk aan jouw eigen etenswaar, maar ook die van je huisdieren.

Wanneer muizen aan elektriciteitskabels knagen, heb je een grote kans op brandgevaar. Kapotte kabels maken namelijk kortsluiting. Let op: muizen knagen aan kabels waar wij niet zo makkelijk bij komen. Bijvoorbeeld die achter de bank of in de hoek van de kast.  

Voorkom muizenoverlast

Er zijn maar weinig mensen die gelukkig worden van muizen in hun leefomgeving. Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom je liever geen muizen in je huis of tuin hebt. Om dit allemaal voor te zijn, is het belangrijk dat je zelf maatregelen treft om muizen te voorkomen. 

Onderstaande maatregelen maken je leefomgeving minder aantrekkelijk voor muizen:

  • wees secuur als het gaat om hygiëne. Bewaar voedsel afgesloten, laat geen afvalzakken open staan en houdt alles goed schoon;
  • muizen kruipen door de kleinste kieren en gaten. Maak kieren en gaten rondom je huis dicht;
  • muizen verafschuwen bepaalde geuren van planten en kruiden. Zet lavendel en kruidnagel rondom je huis en muizen blijven eerder weg;
  • zorg voor een nette tuin. Muizen zitten graag in hoog gras en struikjes. Zo worden ze niet opgemerkt. Houdt het gras dus kort en geef de struiken eens een knipbeurt.

Toch een muizenplaag?

Een muizenplaag zelf bestrijden is onbegonnen werk. Laat dit altijd over aan een professionele ongediertebestrijder. Professionals werken namelijk met middelen die op de particuliere markt niet te krijgen zijn. De expert zal altijd in overleg de bestrijding uitvoeren. Jij weet dus altijd wat er gaat gebeuren en waar je voor betaald. Na de bestrijding hoef jij je geen zorgen meer te maken over de muizenplaag. Zorg er wel voor dat je muizen in de toekomst voorkomt!