×
Weetjes over muizen

Weetjes over muizen

Muizen zijn hele slimme beestjes, ze zien er schattig en klein uit, maar zijn ook een gevaar voor onze leefomgeving en gezondheid. Vergroot je kennis met onderstaande weetjes over muizen.

Wist je dat muizen op hun achterpoten zitten?

Als een muis zich aan het oriënteren is, zit het muisje altijd op zijn achterpoten. Zie je een muis op zijn achterpoten zitten, dan weet je vanaf nu dat het knaagdier de omgeving aan het verkennen is. Waarschijnlijk op zoek naar een beschutte plek of voedsel.

Wist je dat muizen echte nachtdieren zijn?

Muizen zijn ontzettend lastig om te vangen. Dit komt vooral doordat het beestje ’s nachts actief is. Overdag zie je niet vaak een muis. Wij hebben dan ook vaak last van het geluid van muizen als het donker is. Ze gaan dan met z’n allen op zoek naar eten.

Wist je dat muizen een goede balans hebben en hoogspringers zijn?

Hoe klein muisjes ook zijn, ze springen ontzettend hoog. Ze kunnen vanaf de grond wel tot een halve meter ergens op springen. En ook vanaf hoogte op de grond springen, is voor een muis geen probleem. Daarnaast gebruiken ze hun staart om hun evenwicht te behouden. Hiermee bewaren ze hun balans.

Wist je dat muizen geen kleuren zien?

Muizen zien geen kleuren. Bij een muis is het reuk- en smaakvermogen daarom ook heel goed ontwikkeld. Muizen houden van bepaalde geuren. Daarentegen hebben ze een hekel aan de geur van bijvoorbeeld eucalyptus en mint. Met deze geuren kun je muizen dan ook verdrijven!

Wist je dat de huismuis de meeste schade aanricht in Nederlandse huizen?

De huismuis is de meest geziene muis in woningen en gebouwen. Ze richten schade aan. Schade aan meubels, kabels en voorraden. Geknaag aan kabels is gevaarlijk, omdat je hiermee kans loopt op kortsluiting en brandgevaar. Daarnaast zijn muizen gevaarlijk voor onze gezondheid. Huismuis gespot? Ga over op een muizenbestrijding!

Wist je dat muizen zich ontzettend snel voortplanten?

Muizen planten zich in sneltreinvaart voort. Een muizenstel kan binnen een jaar zorgen voor een miljoen nakomelingen. Dit komt omdat een muis maar 3 weken zwanger is. De jongen zijn binnen 1,5 maand geslachtsrijp. Per keer zitten er gemiddeld 10 jongen in een nest. Nu besef jij je waarschijnlijk ook dat je echt geen muizennest in je woning wilt ontdekken!

Wist je dat muizen via urine, speeksel en uitwerpselen ziektes verspreiden?

Het gevaar bij muizen is dat ze niet alleen schade aanbrengen door het vele geknaag, ze verspreiden ook ziektes. Ziektes die wij als mensen kunnen krijgen. Via urine, uitwerpselen en speeksel worden de virussen en bacteriën verspreidt. De drie meest voorkomende ziektes die wij als mensen door muizen kunnen krijgen zijn Salmonella, de Ziekte van Weil en het Hantavirus.

Wist je dat je een gevangen muis op minimaal 150 meter buiten je huis moet vrijlaten?

Heb jij een muis gevangen met een diervriendelijke muizenval? Zorg er dan voor dat je het beestje ver van je woning vrij laat. Laat je het knaagdier dichtbij je woning vrij, dan vindt het muisje door het sterke ruikvermogen je woning terug. Dit komt omdat er waarschijnlijk nog andere muizen van de familie leven.