×
Vraag en antwoord

Vraag en antwoord over muizen

Vraag en antwoord over muizen! De huismuis is de meest voorkomende muis in huis. Maar, heb je ook weleens gehoord van de dwergmuis, bosmuis of woelmuis? Hieronder vind je een aantal vragen met antwoorden over muizen. Vergroot je kennis van muizen! 

Wat is het verschil tussen ratten en muizen?

Muizen en ratten lijken misschien op elkaar, maar er zijn wel degelijk grote verschillen te zien. De grootste verschillen zijn:

  • ratten zijn groter dan muizen;
  • ratten moeten veel meer drinken dan muizen. Muizen kunnen een aantal dagen zonder drinken;
  • ratten planten zich minder snel voort dan muizen. Muizen kunnen wel tien keer per jaar twaalf jongen krijgen. Een muizenplaag is dus snel geboren als je geen actie onderneemt.

Lusten muizen echt alleen kaas?

Nee, dat is helaas onzin. Muizen vinden kaas eigenlijk helemaal niet zo lekker. Ze zullen het echter wel eten als dit het enige is wat ze kunnen vinden. Muizen houden daarentegen wel ontzettend veel van pindakaas en granen. Ze komen in grote aantallen af op vogelvoer, kattenvoer en ons voedsel. Zorg er dus voor dat voedsel te allen tijde in goed afsluitbare bakken bewaard wordt. Een plastic bakje knaagt een muis gemakkelijk kapot.

Hoe oud wordt een muis?

Muizen leven doorgaans in angst en hebben dus veel stress. Dit is ook een reden dat ze graag in jouw huis schuilhouden. Hier lopen ze niet de kans dat ze gegrepen worden door een roofdier. Doordat andere dieren vaak op muizen jagen, wordt een muis niet ouder dan een jaar.

Hoe snel planten muizen zich voort?

Ja, in een rap tempo vermenigvuldigen muizen zich. Een vrouwtjesmuis is na 1,5 maand geslachtsrijp. Vervolgens is een vrouwtje drie weken zwanger en een nest met jongen bestaat uit gemiddeld acht muisjes. Deze cirkel gaat continu door. Een echtpaar dat ouder wordt dan een jaar, kan dus wel zorgen voor duizenden andere muizen. Een muizenplaag in huis is daarom verschrikkelijk.

Waarom zie je een muis vaak langs een muur of rand lopen? 

Dit komt doordat muizen niet goed kunnen zien. Ze gebruiken de muur dan als hulpmiddel. Daarentegen is hun reukvermogen gigantisch goed. Door de geur van hun eigen urine communiceren muizen met elkaar.