×
Muizen in de tuin

Muizen in de tuin

Muizen in de tuin vangen, verjagen of bestrijden is helaas steeds noodzakelijker. Door klimaatveranderingen en het vele rondslingerend voedsel weten muizen steeds gemakkelijker uw tuin te vinden, waardoor een aanpak vanwege de hinder en overlast noodzakelijk wordt.

Om verschillende redenen is een tuin een aantrekkelijke plek voor de muis en zijn nest. Muizen mollen uw gazon, hebben het gemunt op de wortels van bomen en planten en smikkelen van uw aardbeien, tomaten, sla of andere zaken uit de moestuin.

Waarom voelen muizen zich aangetrokken tot tuinen?

In de warmere maanden ziet de muis het als een ideale plek om een nest te bouwen en gangen en holletjes te graven in een tuin. Veel mensen zijn onzorgvuldig met het goed opruimen van voedsel, vuilnisbakken zijn slecht afgesloten of er is voedsel naast gevallen.

Door de schuttingen en de begroeiing voelen muizen zich relatief veilig. Zodra het buiten kouder wordt, bestaat de kans dat ze komen buurten in u woning. Een muis kan vanwege zijn gemakkelijk wendbare skelet door openingen ter dikte van een balpen naar binnen komen. Veel mensen hebben kieren in bakstenen of openingen door ventilatieroosters waardoor ze kunnen binnendringen.

3 oplossingen tegen muizen in de tuin 

Er zijn verschillende methodes om muizen te bestrijden. Helaas zijn ze niet allemaal even effectief, zie hieronder 3 oplossingen:

1. Muizen bestrijden met huis-tuin- en keukenmiddeltjes

Helaas is deze bestrijdingsmethode niet altijd even effectief. Voorbeelden van dit soort ‘oma-weet-raadjes’ zijn bijvoorbeeld knoflook of mottenballen in openingen van nesten stoppen. Bedenk ook dat de muis vrij slim is en sterk gehecht aan zijn territorium. Verjagen is geen optie, want hij zal in de regel altijd terugkeren naar de oude bekende plek waar hij zijn nest had.

2. Muizen bestrijden met middelen van de bouwmarkt of drogisterij

Denk hierbij aan lokdoosjes, muizenkorrels, diervriendelijke kooitjes, een vangkoker, kastjes met ultrasoon geluid, of de welbekende muizenvallen. Ook hiervoor geldt dat muizen er soms aan gaan wennen, of alleen een klein gedeelte van de plaag wordt bestreden. Dit is ook het geval bij een kat, want die kan uiteindelijk niets beginnen tegen een nest van tientallen huismuizen of woelmuizen.

3. Muizen bestrijden met een professionele ongediertebestrijder

Een gespecialiseerd bedrijf voor ongediertebestrijding kan met alle middelen, kennis en ervaring wel echt iets doen tegen het bestrijden van muizen in de tuin. Hun gediplomeerde medewerkers begrijpen de routes, gewoontes en activiteiten van muizen. Ze kunnen gif op lokaas aanbrengen, muizenkorrels op tactische plekken neerzetten met krachtiger gif dan een particulier kan kopen, muizenklemmen plaatsen of natuurlijke zaden inzetten die voor de muis giftig zijn.