Alles over muizen
MENU
Direct muizen bestrijden? Zoek bestrijder

Muizen in de tuin

Muizen in de tuin vangen, verjagen of bestrijden is helaas steeds noodzakelijker. Door klimaatveranderingen en het vele rondslingerend voedsel weten muizen steeds gemakkelijker uw tuin te vinden, waardoor een aanpak vanwege de hinder en overlast noodzakelijk wordt.

Om verschillende redenen is een tuin een aantrekkelijke plek voor de muis en zijn nest. Muizen mollen uw gazon, hebben het gemunt op de wortels van bomen en planten en smikkelen van uw aardbeien, tomaten, sla of andere zaken uit de moestuin.

Waarom voelen muizen zich aangetrokken tot tuinen?

Muizen in de tuin

In de warmere maanden ziet de muis het als een ideale plek om een nest te bouwen en gangen en holletjes te graven in een tuin. Veel mensen zijn onzorgvuldig met het goed opruimen van voedsel, vuilnisbakken zijn slecht afgesloten of er is voedsel naast gevallen.

Door de schuttingen en de begroeiing voelen muizen zich relatief veilig. Zodra het buiten kouder wordt, bestaat de kans dat ze komen buurten in u woning. Een muis kan vanwege zijn gemakkelijk wendbare skelet door openingen ter dikte van een balpen naar binnen komen. Veel mensen hebben kieren in bakstenen of openingen door ventilatieroosters waardoor ze kunnen binnendringen.

Drie oplossingen tegen muizen in de tuin met een verschillende kans van slagen

Voor muizen zijn verschillende huis-tuin- en keukenmiddeltjes die vaak diervriendelijk en milieuvriendelijk zijn. Helaas zijn ze niet altijd even effectief, niet blijvend helpend of het is werkzaam voor een klein aantal muizen uit een hele roedel. Voorbeelden van dit soort ‘grootmoeders trucjes’ zijn bijvoorbeeld knoflook of mottenballen in openingen van nesten stoppen. Bedenk ook dat de muis vrij slim is en sterk gehecht aan zijn territorium. Verjagen is geen optie, want hij zal in de regel altijd terugkeren naar de oude bekende plek waar hij zijn nest had.

Bij de bouwmarkt of de drogist zijn ook middelen. Denk hierbij aan lokdoosjes, muizenkorrels, diervriendelijke kooitjes, een vangkoker, kastjes met ultrasoon geluid die u in het stopcontact kunt steken of de welbekende muizenvallen. Ook hiervoor geldt dat muizen er soms aan gaan wennen, of u treedt op tegen slechts een klein gedeelte van de hele plaag. Dit is ook het geval bij een kat, want die kan uiteindelijk niets beginnen tegen een nest van tientallen huismuizen of woelmuizen.

Een gespecialiseerd bedrijf voor ongediertebestrijding kan met alle middelen, kennis en ervaring wel echt iets doen tegen het bestrijden van muien in de tuin. Hun gediplomeerde medewerkers begrijpen de routes, gewoontes en activiteiten van muizen. Ze kunnen gif op lokaas aanbrengen, muizenkorrels op tactische plekken neerzetten met krachtiger gif dan een particulier kan kopen, muizenklemmen plaatsen of natuurlijke zaden inzetten die voor de muis giftig zijn.