×
Muizen

Muizen

Een muis ziet er niet eng uit. Het is best een schattig beestje. Toch, heb je ze liever niet in je eigen leefomgeving. Muizen zorgen namelijk voor overlast en het bestrijden van deze beestjes is vaak noodzakelijk. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten muizen, dus van welke muis heb je nou eigenlijk last? Het is belangrijk om zoveel mogelijk van muizen af te weten, voordat je overgaat op een muizenbestrijding

Soorten muizen

De huismuis is misschien wel de meest bekende muis in Nederland en is ook de muis die in ons land de meeste schade aanricht. Maar, naast de huismuis zijn er nog veel meer soorten muizen. 

Dwergmuis

Zoals de naam al doet vermoeden, is de dwergmuis het kleinste knaagdier van Europa. De dwergmuis zul je niet zo snel in huis aantreffen, ze zitten namelijk het liefst in grote grasvelden en graanakkers. Net zoals de huismuis houdt de dwergmuis niet van kou. Ze zullen in de winter dus meer naar de bewoonde verwarmde wereld trekken.

Bosmuis

De bosmuis is een echt nachtdier. In de nacht is het muisje druk bezig, in de winter overigens minder dan in de zomer. Hoewel de muis ‘bosmuis’ heet, is dit niet de enige plek waar de muis voorkomt. Ook deze muis houdt van grote grasvelden en graanakkers. Ook gaat deze muis graag de hoogte in.

Woelmuis

De woelmuis heeft een heel ander uiterlijk dan de muis zoals wij hem kennen. De woelmuis heeft een korte behaarde staart en ze hebben geen spitse neus. Er is ook niet een soort woelmuis, de woelmuis komt voor als de ondergrondse woelmuis, de rosse woelmuis, de Noordse woelmuis, de woelrat, de muskusrat, de aardmuis en de veldmuis.

Slaapmuis

Slaapmuizen hebben een pluimachtige staart, leven vooral in bomen en voeden zich met bessen en noten. Ze lijken dus meer op een eekhoorn dan op een muis. Toch, eten ze ook dierlijk materiaal, zoals insecten, eieren en vogels.

De leefwijze van een huismuis

Huismuizen zijn angstige beestjes en houden niet van kou, vandaar dat ze zich schuilhouden in huis. Het is hier veilig en de kans dat ze opgegeten worden door een roofdier is vrij klein. Wanneer een muis in de natuur leeft, is de kans groot dat hij het nog geen jaar uithoudt. Muizen die in huis leven kunnen veel ouder worden, zolang ze maar met rust worden gelaten. Ze kunnen zich dan in razend tempo voortplanten, als ze zich maar verdekt opstellen. Je kan ze bijvoorbeeld vinden tussen muren, op zolder, in de kruipruimte of achter kastjes. Hoewel ze graag voor een verdekte plek kiezen, willen ze ook een schuilplaats dichtbij een voedselbron. De kans dat ze zich in de keuken schuilhouden is dus groot.

Muizen en gezondheid

We kunnen een heel kort en bondig antwoord geven op de vraag: ‘Zijn muizen gevaarlijk voor onze gezondheid?’ Het antwoord daarop is ‘ja’. De knaagdieren verspreiden namelijk ziektes via hun urine, uitwerpselen en speeksel. Wij kunnen hier ernstige voedselvergiftiging door oplopen. Naast voedselvergiftiging is het risico op andere ziektes ook aanwezig.

  • Ziekte van Weil: via de urine wordt deze bacterie verspreidt. Deze ziekte wordt ook wel Leptospirose genoemd. Je kunt zelfs met deze bacterie in aanraking komen als je een dode muis met onbeschermde handen oppakt.
  • Salmonella: de bacterie veroorzaakt een heftige voedselvergiftiging. De muizen brengen Salmonella over via hun urine en uitwerpselen op ons eten.
  • Hantavirus: via ontlasting van muizen wordt dit virus overgedragen. Zodra de uitwerpselen van muizen opdroogt, verspreidt het virus zich via de lucht.

Besmetting van bovenstaande ziektes die overgedragen worden door muizen moeten wij serieus nemen. Om deze reden is het ook zo belangrijk om muizen in huis te voorkomen. Ga direct over tot bestrijding als je muizen aantreft in huis.

Kleine dieren, grote schade en risico’s

Hoe klein de muis ook is, ze zijn in staat om behoorlijke schade aan te richten. Boeren hebben een enorme hekel aan muizen, omdat ze hele gewassen kapot vreten, met duizenden euro’s aan schade als gevolg. Daarnaast brengt de veldmuis ook modderkoorts over. Dit is een ziekte die muizen aan vee overbrengen. Geen verrassing dus dat boeren absoluut geen muizen in de buurt willen hebben. Ook de overlast die muizen bij jou in huis kunnen veroorzaken, is vaak niet te overzien. Zie je een muis? Ga dan gelijk over op een muizenbestrijding. Voor de meest effectieve en snelle oplossing, schakel je een professionele muizenbestrijder in!