
Een muis ziet er niet eng uit. Het is best een schattig beestje. Toch, heb je ze liever niet in je eigen leefomgeving. Muizen zorgen namelijk voor overlast en het bestrijden van deze beestjes is vaak noodzakelijk. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten muizen, dus van welke muis heb je nou eigenlijk last? Het is belangrijk om zoveel mogelijk van muizen af te weten, voordat je overgaat op een muizenbestrijding.
De huismuis is misschien wel de meest bekende muis in Nederland en is ook de muis die in ons land de meeste schade aanricht. Maar, naast de huismuis zijn er nog veel meer soorten muizen.
Zoals de naam al doet vermoeden, is de dwergmuis het kleinste knaagdier van Europa. De dwergmuis zul je niet zo snel in huis aantreffen, ze zitten namelijk het liefst in grote grasvelden en graanakkers. Net zoals de huismuis houdt de dwergmuis niet van kou. Ze zullen in de winter dus meer naar de bewoonde verwarmde wereld trekken.
De bosmuis is een echt nachtdier. In de nacht is het muisje druk bezig, in de winter overigens minder dan in de zomer. Hoewel de muis ‘bosmuis’ heet, is dit niet de enige plek waar de muis voorkomt. Ook deze muis houdt van grote grasvelden en graanakkers. Ook gaat deze muis graag de hoogte in.
De woelmuis heeft een heel ander uiterlijk dan de muis zoals wij hem kennen. De woelmuis heeft een korte behaarde staart en ze hebben geen spitse neus. Er is ook niet een soort woelmuis, de woelmuis komt voor als de ondergrondse woelmuis, de rosse woelmuis, de Noordse woelmuis, de woelrat, de muskusrat, de aardmuis en de veldmuis.
Slaapmuizen hebben een pluimachtige staart, leven vooral in bomen en voeden zich met bessen en noten. Ze lijken dus meer op een eekhoorn dan op een muis. Toch, eten ze ook dierlijk materiaal, zoals insecten, eieren en vogels.
Huismuizen zijn angstige beestjes en houden niet van kou, vandaar dat ze zich schuilhouden in huis. Het is hier veilig en de kans dat ze opgegeten worden door een roofdier is vrij klein. Wanneer een muis in de natuur leeft, is de kans groot dat hij het nog geen jaar uithoudt. Muizen die in huis leven kunnen veel ouder worden, zolang ze maar met rust worden gelaten. Ze kunnen zich dan in razend tempo voortplanten, als ze zich maar verdekt opstellen. Je kan ze bijvoorbeeld vinden tussen muren, op zolder, in de kruipruimte of achter kastjes. Hoewel ze graag voor een verdekte plek kiezen, willen ze ook een schuilplaats dichtbij een voedselbron. De kans dat ze zich in de keuken schuilhouden is dus groot.
We kunnen een heel kort en bondig antwoord geven op de vraag: ‘Zijn muizen gevaarlijk voor onze gezondheid?’ Het antwoord daarop is ‘ja’. De knaagdieren verspreiden namelijk ziektes via hun urine, uitwerpselen en speeksel. Wij kunnen hier ernstige voedselvergiftiging door oplopen. Naast voedselvergiftiging is het risico op andere ziektes ook aanwezig.
Besmetting van bovenstaande ziektes die overgedragen worden door muizen moeten wij serieus nemen. Om deze reden is het ook zo belangrijk om muizen in huis te voorkomen. Ga direct over tot bestrijding als je muizen aantreft in huis.
Hoe klein de muis ook is, ze zijn in staat om behoorlijke schade aan te richten. Boeren hebben een enorme hekel aan muizen, omdat ze hele gewassen kapot vreten, met duizenden euro’s aan schade als gevolg. Daarnaast brengt de veldmuis ook modderkoorts over. Dit is een ziekte die muizen aan vee overbrengen. Geen verrassing dus dat boeren absoluut geen muizen in de buurt willen hebben. Ook de overlast die muizen bij jou in huis kunnen veroorzaken, is vaak niet te overzien. Zie je een muis? Ga dan gelijk over op een muizenbestrijding. Voor de meest effectieve en snelle oplossing, schakel je een professionele muizenbestrijder in!